Babeczki z masą budyniową i truskawkami
Gotowanie ze stylem
Babeczki to bardzo smaczny i prosty do wykonania deser składający się z ciasta kruchego z dodatkiem wiórków kokosowych, domowej masy budyniowej oraz truskawek. Lekkie i aromatyczne tartaletki to idealny deser na wszelkie spotkania okolicznościowe, wspaniale oddający smak owoców i stanowiący piękną ozdobę stołu. Tartaletki doskonale komponują się także z innymi owocami takimi jak maliny, jagody bądź mandarynki.
Babeczki z masą budyniową i truskawkami
Składniki na 10 porcji:
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- Krem budyniowy:
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
- małe foremki metalowe do babeczek
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Masło przełożyć do rondla a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się. W misce wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wykrawać krążki i oklejać nimi foremki. Spód podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 10 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika
i przestudzić.
- Krem budyniowy:
- Do rondla wlać 1 szklankę mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy a następnie podgrzewać na wolnym ogniu.
- Pozostałą ilość mleka przelać do miseczki, dodać mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.
- Kiedy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelać rozrobioną wcześniej masę, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
- Gorącą masę budyniową nakładać we wgłębienia upieczonych i schłodzonych babeczek, odstawić do przestygnięcia,
a następnie udekorować kawałkami truskawek.