Babeczki z masą krówkową i czekoladą

Ten deser wie jak zadowolić najbardziej wymagające podniebienie. Bardzo kaloryczny i słodki, ale naprawdę dobry! Warto podkreślić, że masa karmelowa może być utworzona na wiele sposobów. Ja kupiłam krówki i rozpuściłam je w rondlu. Można natomiast wykorzystać także gotową masę krówkową, mleko skondensowane bądź domowy karmel.

Babeczki z toffee, orzechami i czekoladą

Babeczki z masą krówkową i czekoladą

Składniki na 12 muffinek:

    Ciasto kruche:
  • 4 żółtka
  • ¾ kostki masła
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
    Nadzienie:
  • 300 g krówek bądź gotowej masy krówkowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
    Dodatkowo:
  • Forma do pieczenia muffinek

Sposób przygotowania:

    Ciasto kruche:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.
    Nadzienie:
  1. Do garnka przełożyć krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  2. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
  3. Orzechy włoskie pokroić na 4 części.
    Wykończenie:
  1. Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.
  2. Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego ciasteczka nakładać czekoladę, potem masę krówkową a na koniec orzechy włoskie.

Babeczki z masą krówkową i czekoladąBabeczki z masą krówkową i czekoladąBabeczki z masą krówkową i czekoladą

Zobacz także: