Babeczki z masą krówkową i czekoladą
Gotowanie ze stylem
Ten deser wie jak zadowolić najbardziej wymagające podniebienie. Bardzo kaloryczny i słodki, ale naprawdę dobry! Warto podkreślić, że masa karmelowa może być utworzona na wiele sposobów. Ja kupiłam krówki i rozpuściłam je w rondlu. Można natomiast wykorzystać także gotową masę krówkową, mleko skondensowane bądź domowy karmel.
Babeczki z toffee, orzechami i czekoladą

Składniki na 12 muffinek:
- Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- ¾ kostki masła
- 1-2 szklanki mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- Nadzienie:
- 300 g krówek bądź gotowej masy krówkowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- Dodatkowo:
- Forma do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche:
- Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.
- Nadzienie:
- Do garnka przełożyć krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
- Orzechy włoskie pokroić na 4 części.
- Wykończenie:
- Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.
- Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego ciasteczka nakładać czekoladę, potem masę krówkową a na koniec orzechy włoskie.