Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to pyszne ciasto, które możemy podawać na wiele okazji np. na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Przepis na babkę jest prosty, dlatego często gości na naszych polskich stołach. Babka czekoladowa jest najprawdopodobniej amerykańskim przepisem, który po raz pierwszy został opublikowany w 1806 r. Przepis na babkę czekoladową zyskał swą popularność w latach 70 XX wieku. Od tego czasu to pyszne ciasto zostało nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

Wilgotna babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Składniki :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki stołowe dżemu z wiśni
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40-50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody

Polewa czekoladowa:

  • 90 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki stołowe mleka bądź śmietany kremówki 30% tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Formę do babki nasmarój masłem 82 % tłuszczu i posyp po całości mąką pszenną i dokładnie rozprowadź potrząsając formą w różnych kierunkach.
  3. Całe jajka wybij do miski, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach miksera przez około 2 minuty.
  4. Powoli stopniowo dodawaj do masy olej, nie przerywając mieszania mikserem. Następnie dodaj mleko oraz dżem z wiśni nie przerywając mieszania. Jednak najlepiej, aby mleko nie było całkiem zimne. Jeśli wyjmujesz je bezpośrednio wyjęte z lodówki, w takiej sytuacji delikatnie je podgrzej, aby było letnie. Pamiętaj jednak, że nie powinno być także ciepłe.
  5. Gotową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40-45 minut.
  6. Wskazówki: Możesz sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wykonując próbę za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
  7. Po upieczeniu, ciasto wystaw na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
  8. Babkę przełóż na deskę odwracając formę, aby pokazać jej typowy, charakterystyczny kształt.

Masa czekoladowa:

  1. Do rondla przełóż połamaną czekoladę, dodaj mleko lub śmietanę kremówkę i delikatnie podgrzewaj intensywnie mieszając aż do uzyskania jednolitej, klarownej masy czekoladowej.
  2. Następnie polej masą czekoladową babkę. Odstaw w chłodniejsze miejsce do zastygnięcia masy.
  3. Na koniec możesz posypać babkę cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

W Internecie istnieje wiele przepisów na babkę czekoladową, do których dodawane są rozmaite składniki takie jak: orzechy, migdały, żurawina. Każdy przepis jest nieco inny, jednak wiele z nich charakteryzuje się głównie prostotą przygotowania. Przeważnie dlatego babka czekoladowa jest często podawana jako deser.

Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Zobacz także: