Banany smażone w cieście
Gotowanie ze stylem
Banany smażone w cieście to bardzo prosty a jednocześnie zaskakująco oryginalny i ciekawy deser. Podstawą ciasta jest serek homogenizowany o smaku waniliowym połączony ze składnikami takimi jak jajko, mąka i soda. Ciasto ma dość gęstą konsystencję. Do bananów można wykorzystać także najprostsze ciasto naleśnikowe. Usmażone banany smakują wyśmienicie na ciepło polane płynnym miodem.
Banany smażone w cieście z serkiem waniliowym i miodem
Składniki na 6 porcji:
- 3 banany
- 150 - 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym np. Danio
- 1 jajko
- 75 - 100 g mąki pszennej (50% w stosunku do ilości serka waniliowego)
- 1 łyżeczka sody
- miód do polania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Serek waniliowy wymieszać w misce z jajkiem, mąką i sodą za pomocą miksera.
- Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju.
- Banany przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na pół tak, by powstały cztery jednakowe części. Następnie obtaczać w cieście i smażyć z dwóch stron obserwując, aż się zarumienią.
- Przełożyć na talerz i polać miodem.