Barszcz wigilijny

Święta tuż tuż, warto przypomnieć sobie przepis na wigilijny barszcz z dodatkiem buraków, warzyw i aromatycznych przypraw. Niepowtarzalny smak świątecznej zupy podkreślają pieczone w piekarniku buraki. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej potrawy. Najlepszym dodatkiem do barszczu są uszka bądź też paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami.

Barszcz świąteczny z pasztecikami z kapustą i grzybami

Barszcz wigilijny

Składniki :

    Barszcz czerwony:
  • 5 buraków
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 duża marchew
  • ½ małej łodyżki pora(bez liści)
  • ½ sztuki małego selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • majeranek suszony
  • 2-3 krople octu jabłkowego
  • sól, pieprz

    Paszteciki (składniki na 10 sztuk)
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g kapusty kwaszonej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 5 suszonych prawdziwków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

    Barszcz czerwony:
  1. Grzyby (do barszczu oraz do pasztecików) zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotować grzyby około 30 minut.
  2. Buraki owinąć w folię aluminiową (nieobrane w skórce), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
  3. Do garnka wlać 3 litry zimnej wody, wrzucić opłukaną i obraną włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować około 30 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Przestudzone buraki wyjąć z folii aluminiowej, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, po czym przełożyć do wywaru warzywnego. Dodać ugotowane grzyby, doprawić majerankiem, cukrem oraz octem jabłkowym do smaku.
  5. Barszcz ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawać najlepiej po kilku godzinach od przyrządzenia bądź następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
    Paszteciki
  1. Kapustę kwaszoną przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, a następnie gotować pod przykryciem 30-40 minut. Po tym czasie pozostawić kapustę na 10 minut w gorącej wodzie, po czym odcedzić i posiekać.
  2. Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. Grzyby oraz oczyszczoną cebulę posiekać na drobno.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor, dodać kapustę, grzyby oraz kaszę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić razem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia.
  4. Ciasto francuskie pokroić na 10 równych części, na środek każdej z nich nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, po czym zlepiać tworząc mały prostokąt. Na wierzchu pasztecików delikatnie naciąć 3 podłużne paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Barszcz wigilijny

Zobacz także: