Beza z mascarpone

Beza z mascarpone i pomarańczami

Beza z mascarpone

Składniki na 5 porcji:

    Beza:
  • 5 białek jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
    Krem:
  • serek mascarpone 250 g
  • 1 żółtko
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
    Wykończenie:
  • 1 duża pomarańcza lub inne owoce np. truskawki

Sposób przygotowania:

    Beza:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę mikserem.
  2. Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach miksera aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Piekarnik rozgrzać do 120°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać delikatnie pianę za pomocą łyżki tworząc ciekawe, finezyjne kształty. Na jedną bezę przypada około 3 łyżki stołowe ubitej piany. Wstawić bezy do piekarnika i piec przez około 30 minut bez termoobiegu, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
  4. Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.
    Krem mascarpone:
  1. Serek mascarpone wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem - około 3 minuty za pomocą miksera.
    Dekoracja:
  1. Bezę udekorować owocami o lekko kwaśnym posmaku, który zrównoważy słodki smak kremu. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi bądź truskawki.

Beza z mascarponeBeza z mascarpone

Zobacz także: