Brownie
Gotowanie ze stylem
Zastanawiałam się ostatnio nad szybkim, czekoladowym deserem, do którego mogłabym dodać gałkę lodów. Znalazłam podstawowy przepis na Brownie i jak się potem okazało był to naprawdę strzał w dziesiątkę. Oczywiście jedna porcja to ogrom kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Tym bardziej, że obecnie pogoda wiosenna sprzyja i zachęca do uprawiania sportu na świeżym powietrzu.
Czekoladowe brownie
Składniki na 8 porcji:
- 150 g masła oraz do posmarowania formy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g mąki
- cukier puder do posypania ciasta
- Dodatkowo:
- lody - opcjonalnie
- forma o wymiarach 21 x 13 cm
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku, następnie podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo przygotowane wcześniej suche i mokre składniki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Formę wysmarować masłem, przelać na nią ciasto i piec przez 25 minut.
- Moje rady:
- Brownie najlepiej podawać z gałką lodów o smaku waniliowym bądź czekoladowym.