Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Przepis na puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną. Idealne na 2 śniadanie bądź na podwieczorek.
Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego z rozczynem wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu, aby ciasto lepiej i szybciej rosło. Ciasto obciążone zbyt dużą ilością dodatków (owoców, bakalii) wolniej wyrasta, stąd jest konieczne w tym przypadku zwiększenie ilości drożdży.

Bułeczki drożdżowe z suszoną żurawiną i rodzynkami

Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Składniki na 7 bułeczek:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 1½ szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka do rozczynu
  • 1 całe jajko oraz 1 białko
  • 1 pełna łyżka masła
  • 50 g rodzynek suszonych
  • 50 g żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

  1. Rozczyn: do miseczki wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki. Wymieszać
    i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  2. Masło rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia.
  3. Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać rodzynki, żurawinę, cukier oraz jajko. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
  4. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Poprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując mąką. Następnie formować z ciasta owalne kuleczki wielkości mandarynki.
  5. Piekarnik nagrzać do 150°C. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować bułeczki białkiem jaja, najlepiej za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika
    i piec około 20 minut.
  6. Bułeczki są gotowe, gdy się zarumienią i są wyrośnięte a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty i suchy, bez przylepionych grudek.

Bułeczki drożdżowe z żurawinąBułeczki drożdżowe z żurawiną

Zobacz także: