Burgery domowe z kurczakiem i mozzarellą
Gotowanie ze stylem
Burgery z kurczakiem to doskonały pomysł na śniadanie bądź kolację. Farsz mięsno - warzywny oraz bułeczki hamburgerowe można wykonać poprzedniego dania, natomiast samo wykończenie potrawy nie zabiera już zbyt wiele czasu. Bardzo prosty sos majonezowo-czosnkowy doskonale komponuje się z mięsem z piersi kurczaka oraz mozzarellą. Oczywiście nie są to typowe burgery, gdyż nie zawierają mięsa wołowego, lecz stanowią na prawdę smaczny posiłek.
Burgery domowe z kurczakiem, serem mozzarellą w sosie majonezowym
Składniki na 6 burgerów:
- Burgery::
- ½ piersi z kurczaka
- 1 cebula średniej wielkości
- ½ papryki czerwonej
- 6 dużych pieczarek
- Sos majonezowo-czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Sos majonezowo-czosnkowy:
- Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Burgery:
- Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.
- Ser mozzarellę pokroić w plastry, paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.
- Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty
w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę bułki nałożyć plaster mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu. Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z mozzarellą).
Spożywać na ciepło.