Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą
Gotowanie ze stylem
Cannelloni to nic innego jak rurki makaronowe wypełnione farszem, polane sosem oraz posypane startym serem. Jak się okazuje ten włoski makaron możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z farszem mięsnym jak i wegetariańskim, najlepiej komponuje się z sosem pomidorowym bądź beszamelowym.
Cannelloni ze szpinakiem i mozarellą
Składniki na 3 porcje:
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 1 opakowanie pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
- 12 sztuk makaronu cannelloni
- 1 opakowanie twarożku ziołowego do kanapek - (120-150g)
- 125 g sera mozzarella w kulce
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1½ łyżeczki suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Jeżeli szpinak jest świeży, należy go poddać blanszowaniu (zanurzyć we wrzącej wodzie na minutę a następnie wyjąć na talerz). Mrożony szpinak wcześniej rozmrozić.
- Cebulę posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz starty na drobno czosnek i dusić do miękkości. Dodać szpinak oraz połowę sosu pomidorowego i podgrzewać na małym ogniu aż do częściowego wygotowania się sosu.
- Następnie dodać oregano, ½ łyżeczki suszonej bazylii, odrobinę pieprzu, soli oraz twarożek, dokładnie wymieszać.
- Sos pomidorowy:
- Pozostałą część pomidorów z puszki wraz z sosem zblenderować na gładki sos, dodać pieprz oraz łyżeczkę bazylii, po czym wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki sosu pomidorowego.
- Makaron cannelloni moczyć przez 3 minuty w naczyniu z gorącą, przegotowaną wodą. Następnie każdą rurkę makaronu pojedynczo nadziewać farszem i układać w naczyniu z sosem pomidorowym.
- Cannelloni zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° na 15 - 20 minut bez przykrycia.
- W czasie pieczenia zetrzeć mozzarellę na grubych oczkach tarki jarzynowej. Po tym czasie poprószyć cannelloni serem i piec jeszcze około 10 minut, aż ser się zarumieni.