Caprese
Gotowanie ze stylem
Sałatka caprese to klasyczna, włoska przystawka na bazie pokrojonych w plastry pomidorów ułożonych na przemian z plastrami mozzarelli, skropiona oliwą i udekorowana listkami świeżej bazylii. Caprese to letnia sałatka rodem z wyspy Capri, od której wzięła swoją nazwę. W słonecznej Italii pełni funkcję przekąski bądź rzadziej dania głównego. Uwielbiam Włochów za kunszt i prostotę przygotowywanych przez nich posiłków – banalnych a jednocześnie tak smacznych i wyrafinowanych. Sukces tej sałatki tkwi w wysokiej jakości składnikach użytych do jej wyrobu. Miałam szczęście, że właśnie wczoraj otrzymałam świeże ogrodowe pomidory a bazylię hoduję w doniczce już od jakiegoś czasu. Polecam!
Sałatka caprese ze świeżymi pomidorami i mozzarellą
Składniki na 3 porcje:
- 1 opakowanie mozzarelli w kulce – 125 g
- 2 dojrzałe pomidory
- świeże liście bazylii
- oliwa z oliwek extra virgine
- sól
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę odsączyć i pokroić w grube plastry. Położyć na nich na przemian plastry pomidora (jak na zdjęciu). Udekorować świeżymi listkami bazylii. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
- Podawać ze świeżym pieczywem.