Caprese

Sałatka caprese to klasyczna, włoska przystawka na bazie pokrojonych w plastry pomidorów ułożonych na przemian z plastrami mozzarelli, skropiona oliwą i udekorowana listkami świeżej bazylii. Caprese to letnia sałatka rodem z wyspy Capri, od której wzięła swoją nazwę. W słonecznej Italii pełni funkcję przekąski bądź rzadziej dania głównego. Uwielbiam Włochów za kunszt i prostotę przygotowywanych przez nich posiłków – banalnych a jednocześnie tak smacznych i wyrafinowanych. Sukces tej sałatki tkwi w wysokiej jakości składnikach użytych do jej wyrobu. Miałam szczęście, że właśnie wczoraj otrzymałam świeże ogrodowe pomidory a bazylię hoduję w doniczce już od jakiegoś czasu. Polecam!

Sałatka caprese ze świeżymi pomidorami i mozzarellą

Caprese

Składniki na 3 porcje:

  • 1 opakowanie mozzarelli w kulce – 125 g
  • 2 dojrzałe pomidory
  • świeże liście bazylii
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę odsączyć i pokroić w grube plastry. Położyć na nich na przemian plastry pomidora (jak na zdjęciu). Udekorować świeżymi listkami bazylii. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
  2. Podawać ze świeżym pieczywem.

CapreseCaprese

Zobacz także: