Chałka
Gotowanie ze stylem
Kiedy sięgam pamięciom do lat dzieciństwa przypomina mi się zapach wypiekanego w domu chleba. Jesień sprawia, że stale nachodzi mnie ochota na niecodzienne wypieki z ciasta drożdżowego. Dziś na blogu zamieszczam przepis na domową chałkę z kruszonką o puszystym i niezwykle lekkim cieście i wspaniałym aromacie. Do chałki nie dodałam ani odrobiny masła, wypiekłam ją z mąki, drożdży, wody oraz oleju. Jedynie sama kruszonka nadaje chałce odrobinę maślanego posmaku. Polecam, szczególnie na drugie śniadanie z dodatkiem dżemu bądź miodu.
Domowa chałka drożdżowa z kruszonką
Składniki na 2 chałki:
- 1 szklanka (125 ml) letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego bądź słonecznikowego
- 4-5 szklanek mąki pszennej
- Do posmarowania:
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 żółtko
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać szklankę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, odstawić na 10 minut. Następnie dodać cukier, olej i jajka, po czym zmiksować. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 50 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałek o podobnej długości, następnie zapleść chałkę. Zewnętrzny wałek przeplatamy, w zależności od tego czy był on nad czy też pod wewnętrznym wałkiem, odwrotnie do wcześniejszego przełożenia, jak na zdjęciu. Pod koniec zaplatania warkocza zlepiamy końce chałki i podwijamy pod spód.
- Kruszonka:
- Mąkę, schłodzone masło oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki.
- Wykończenie:
- Chałkę nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 minut.