Chałka

Kiedy sięgam pamięciom do lat dzieciństwa przypomina mi się zapach wypiekanego w domu chleba. Jesień sprawia, że stale nachodzi mnie ochota na niecodzienne wypieki z ciasta drożdżowego. Dziś na blogu zamieszczam przepis na domową chałkę z kruszonką o puszystym i niezwykle lekkim cieście i wspaniałym aromacie. Do chałki nie dodałam ani odrobiny masła, wypiekłam ją z mąki, drożdży, wody oraz oleju. Jedynie sama kruszonka nadaje chałce odrobinę maślanego posmaku. Polecam, szczególnie na drugie śniadanie z dodatkiem dżemu bądź miodu.

Domowa chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka

Składniki na 2 chałki:

  • 1 szklanka (125 ml) letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego bądź słonecznikowego
  • 4-5 szklanek mąki pszennej
    Do posmarowania:
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 1 żółtko
    Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać szklankę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, odstawić na 10 minut. Następnie dodać cukier, olej i jajka, po czym zmiksować. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 50 minut do wyrośnięcia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałek o podobnej długości, następnie zapleść chałkę. Zewnętrzny wałek przeplatamy, w zależności od tego czy był on nad czy też pod wewnętrznym wałkiem, odwrotnie do wcześniejszego przełożenia, jak na zdjęciu. Pod koniec zaplatania warkocza zlepiamy końce chałki i podwijamy pod spód.
    Kruszonka:
  1. Mąkę, schłodzone masło oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki.
    Wykończenie:
  1. Chałkę nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 minut.

ChałkaChałkaChałkaChałka

Zobacz także: