Chlebek dyniowy
Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu przepis na słodki chlebek z dodatkiem pieczonej dyni, banana i płatków owsianych. Bardzo aromatyczny i smaczny lekki deser z dużą porcją błonnika. Doskonały do porannej kawy bądź kakao z mlekiem. Kiedy piekę chlebek dyniowy zawsze po zjedzeniu pierwszego kawałka mam ochotę na następny.
Chlebek dyniowy na słodko
Składniki :
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typu graham 1850 lub niższy typ)
- 1 jajko
- 300 g świeżej dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży banan
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 30 g pestek dyni
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 5 łyżek stołowych cukru brązowego
- 20 g pokrojonych na drobno orzechów (włoskich bądź laskowych)
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego bądź do blaszki, po czym piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć dynię z piekarnika i przestudzić.
- Do plastikowej miski przesypać wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, cukier płatki owsiane oraz posiekane na drobno orzechy i dokładnie ze sobą wymieszać.
- Do oddzielnego naczynia wlać olej, dodać pokrojonego w plastry banana oraz upieczoną dynię, a następnie rozdrobnić je widelcem na gładką masę. Cytrynę wyparzyć gorącą wodą. Następnie zetrzeć 1/2 jej powierzchni na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dodać do pozostałych mokrych składników.
- Wszystkie składniki mokre i suche połączyć i dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem rzepakowym i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy za pomocą łyżki, wierzch posypać pestkami dyni.
- Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 35 minut, aż do momentu, gdy włożony do ciasta drewniany patyczek lub wykałaczka będą suche.