Chlebek z oliwkami i szynką
Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu przepis na domowy chlebek jajeczny z oliwkami, serem i szynką. Bardzo aromatyczny, sycący i oryginalny w smaku, po prostu idealny na śniadanie. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na ptysie. Jest ono lekkie i dobrze wyrasta podczas pieczenia. Chlebek można podawać sam, na ciepło lub jako dodatek do zupy i sałatek. Można także podawać go z masłem bądź warzywami.
Chlebek jajeczny z czarnymi oliwkami, serem i szynką
Składniki :
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- 200 g szynki pokrojonej w grubą kostkę
- 1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
- 1 ¼ szklanki startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej parmezanu
- pieprz
- 4 jajka w rozmiarze L
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę (13 x 21) nasmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę oraz sodę. Wbijać po jednym jajku cały czas mieszając, aż jedno po drugim się wchłonie. Dodać oliwę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki oraz starty ser. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Chlebek powinien być wyrośnięty a drewniany patyczek wbity w jego środek suchy.
- Po upieczeniu chlebek odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić na kromki.