Ciasteczka owsiane z czereśniami

Domowe ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z czereśniami

Składniki na 3 porcje:

  • ¾ szklanki wydrylowanych czereśni
  • 1 ½ szklanka płatów owsianych górskich
  • ¼ szklanki płatów owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki żytniej (odpowiednia będzie również mąka graham typu 1850)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich (można też dodać orzechy laskowe, migdały bądź rodzynki)
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, wydrylować z pestek i zblenderować na koktajl (sok).
  2. Orzechy posiekać na drobno.
  3. W plastikowej misce umieścić płatki owsiane, mąkę, oliwę, jajko, cukier brązowy, miód, posiekane orzechy, zmiksowane czereśnie oraz cynamon. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto.
  4. Z masy formować płaskie okrągłe ciasteczka, po czym układać je obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem lub nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać odrobinę płatków owsianych lub mąki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 160˚C, wstawić ciasteczka i piec około 20 minut, po czym wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
  6. Ciasteczka smakują najlepiej po kilku godzinach od przygotowania, są wówczas bardziej chrupiące.

Ciasteczka owsiane z czereśniamiCiasteczka owsiane z czereśniami

Zobacz także: