Ciasto czekoladowe z migdałami

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z migdałami. Smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem i podawane ze świeżymi owocami. Jest to ciasto ala brownie, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i delikatne. Polecam jako szybki deser.

Ciasto brownie z czekoladą i migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami

Składniki :

  • 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 3 łyżki wody
  • 180 g zmiękczonego masła oraz 20 g do posmarowania formy
  • 150 g cukru
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów sparzonych wrzątkiem i posiekanych na drobno
  • 30 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 jajek
    Dekoracja:
  • cukier puder do posypania
  • świeże owoce: borówki i truskawki
    Dodatkowo:
  • tortownica z otwieranym dnem o średnicy 21-23 cm

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, następnie podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodać cukier, rondel zdjąć z ognia i wymieszać.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  3. Porcjami dodawać masło, mąkę i mielone orzechy stale mieszając. Następnie dodawać żółtka jedno po drugim energicznie miksując całość za pomocą miksera.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej, następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.
  5. Tortownicę nasmarować masłem, przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika na 40-45 minut, aż jego powierzchnia będzie twarda i popękana.
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
  8. Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnymi owocami np. borówkami, truskawkami bądź malinami.

Ciasto czekoladowe z migdałamiCiasto czekoladowe z migdałami

Zobacz także: