Ciasto drożdżowe z jabłkami
Gotowanie ze stylem
Ciasto drożdżowe z jabłkami to dla mnie przypomnienie o zbliżającej się jesieni. Myślę, że śmiało możemy już zacząć sezon jesiennych przepisów. Do zwykłej receptury na ciasto drożdżowe dodałam coś nowego, były to pokrojone cząstki jabłek, które posypałam cukrem i cynamonem. Rozwiązanie to sprawiło, że ciasto nabrało większej wilgotności. Na wierzch oprócz zwykłej kruszonki dodałam tym razem płatki migdałowe wyparzone w gorącej wodzie z miodem i likieru amaretto.
Ciasto drożdżowe z jabłkami i migdałami
Składniki :
- Ciasto:
- 700 g mąki pszennej lub więcej
- 120 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklankę mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 jabłka średniej wielkości – najlepiej antonówki
- odrobina cynamonu do jabłek
- Kruszonka:
- 2 pełne łyżki masła
- 6 łyżeczek cukru
- 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- 1 żółtko
- 2 łyżki stołowe mleka
- 100 g płatków migdałowych na wierzch ciasta
- prostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm lub duża tortownica
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone jabłka następnie zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.
- Ciasto:
- Rozczyn: W rondlu podgrzać delikatnie mleko, dodać pokruszone drożdże i mieszać dokładnie łyżką, aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać, na koniec dodać 1 łyżkę mąki pszennej (poprószyć na wierzch rozczynu). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
- Wyrośnięty rozczyn przelać do dużej plastikowej miski, połączyć z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać całość za pomocą łyżki. Dodać jabłka. Stopniowo dodawać mąkę stale mieszając. Podczas kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy podsypując mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie ono odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem (najlepiej bez przeciągów) do wyrośnięcia.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto wyrównując ręką jego wierzch.
- Kruszonka:
- Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
- Wykończenie:
- Żółtko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mleka, następnie rozprowadzić je pędzelkiem po całym cieście.
- Płatki migdałowe wyparzyć w gorącej wodzie z odrobiną miodu i likieru amaretto – opcjonalnie (moczyć je przez około 3-4 minuty).
- Wierzch ciasta posypać kruszonką, następnie ułożyć na nim płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut.
- Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.