Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i ananasem

Ciasto marchewkowe

Składniki :

    Polewa:
  • 125 g śmietankowego serka typu Philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
    Ciasto:
  • 300 g startej na drobno marchwi
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g pokrojonego na drobno ananasa świeżego bądź z puszki
  • ½ szklanki rodzynek
  • 5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450 lub mąki żytniej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

    Polewa:
  1. Serek wraz z cukrem pudrem oraz masłem ucierać za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie wstawić polewę do lodówki do stężenia.
    Ciasto:
  1. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Stopniowo dodawać partiami olej dalej ubijając.
  2. Do masy dodać marchew, rodzynki, posiekane orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i wymieszać.
  3. Dodać przesianą mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia cały czas mieszając aż do połączenia się składników.
  4. Masę przelać do małej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut
    w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się przypiekać, wówczas można przykryć go folią aluminiową.
  5. Na przestudzone ciasto nałożyć równomiernie polewę za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki na minimum
    2 godziny.

Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Zobacz także: