Ciasto piaskowe z jabłkami
Gotowanie ze stylem
Przepis na tradycyjne ciasto piaskowe z jabłkami. Szybkie i proste, do przygotowania dla każdego. Po upieczeniu ciasto jest bardziej kruche, z czasem tylko troszkę wilgotnieje. Zamiast jabłek można dodać inne owoce sezonowe takie jak rabarbar, truskawki, śliwki lub aronię.
Piaskowe ciasto z jabłkami
Składniki :
- 25 dag masła
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce sezonowe (do wyboru: jabłka, rabarbar, aronia, śliwki, truskawki), ja dodałam 2 jabłka pokrojone w nieregularną kostkę.
- Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
- Masło wraz z cukrem utrzeć na jednolita masę, następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając . Gdy masa będzie gładka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dobrze wymieszać.
- Ciasto podzielić na 2 części.
- Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy przelać pierwszą część ciasta, ułożyć na niej pokrojone jabłka i zalać drugą częścią ciasta.
- Piec 40 minut. Po przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.