Ciasto z owocami
Gotowanie ze stylem
Przepis na szybkie ciasto maślane z owocami posypane cukrem pudrem. Idealne na spotkania przy kawie oraz na niedzielę. Wyrośnięte, puszyste i smaczne. Ciasto kolorystycznie urozmaicają świeże owoce takie jak jagody, maliny, śliwki, wiśnie i morele. Samo wykonanie ciasta jest błyskawiczne. Najpierw ucieramy całe jajka z cukrem a następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, układamy owoce, pieczemy i gotowe! Masa jest dość gęsta z racji na to owoce nie opadają na dno. Ciasto smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem.
Ciasto maślane z owocami
Składniki :
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 12% bądź 18% lub jogurtu naturalnego
- Do nałożenia:
- 10 świeżych śliwek
- 6 świeżych moreli
- ½ szklanki wiśni
- ½ szklanki jagód
- 20 dag malin
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki do ciasta z lodówki należy wyjąć odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp. Z wiśni, śliwek i moreli usunąć pestki. Śliwki pokroić na połówki, morele w cienkie plastry.
- Jajka zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Gotową masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, najlepiej z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.