Ciasto z owocami

Przepis na szybkie ciasto maślane z owocami posypane cukrem pudrem. Idealne na spotkania przy kawie oraz na niedzielę. Wyrośnięte, puszyste i smaczne. Ciasto kolorystycznie urozmaicają świeże owoce takie jak jagody, maliny, śliwki, wiśnie i morele. Samo wykonanie ciasta jest błyskawiczne. Najpierw ucieramy całe jajka z cukrem a następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, układamy owoce, pieczemy i gotowe! Masa jest dość gęsta z racji na to owoce nie opadają na dno. Ciasto smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem.

Ciasto maślane z owocami

Ciasto z owocami

Składniki :

    Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 12% bądź 18% lub jogurtu naturalnego
    Do nałożenia:
  • 10 świeżych śliwek
  • 6 świeżych moreli
  • ½ szklanki wiśni
  • ½ szklanki jagód

  • 20 dag malin
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do ciasta z lodówki należy wyjąć odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp. Z wiśni, śliwek i moreli usunąć pestki. Śliwki pokroić na połówki, morele w cienkie plastry.
  4. Jajka zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Gotową masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, najlepiej z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z owocamiCiasto z owocami

Zobacz także: