Ciasto ze śliwkami
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i czekoladą. Jeśli ma smakować w 100% to najlepiej upiec je właśnie teraz, kiedy mamy do dyspozycji świeże śliwki. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, w wersji uproszczonej można je przyrządzić także bez kremu i czekolady, choć lepiej prezentuje się w postaci według poniższego przepisu. Składniki do ciasta z lodówki takie jak masło, mleko czy też jajka najlepiej wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.
Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i czekoladą
Składniki :
- Ciasto:
- 700 dag śliwek np węgierek
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki rumu
- Krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego – 40 g
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Składniki do ciasta, które przechowywane są w lodówce takie jak masło, mleko czy też jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
- Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie pokroić na połówki.
- Masło utrzeć wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku stale mieszając. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do pieczenia nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta przelać do formy wyrównując powierzchnię. Pozostałą ilość ciasta wymieszać z kakao oraz rumem za pomocą miksera. Ciemne ciasto wylać na jasne znajdujące się w formie. Na cieście ułożyć śliwki jedna obok drugiej zachowując małe odstępy. Wstawić do piekarnika, po czym piec 35 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Odstawić do przestygnięcia.
- Krem:
- Ugotować budyń z 500 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie przestudzić.
- Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać budyń i wymieszać. Gotowy krem nałożyć równomiernie na ciasto.
- Polewa:
- Czekoladę połamać, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z wrzącą wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie rozprowadzić równomiernie ciepłą czekoladę na cieście za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki do schłodzenia.