Conchiglie rigate piccanti
Gotowanie ze stylem
Conchiglie rigate piccanti
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 cebula średniej wielkości
- 60 g oliwek czarnych bez pestek
- 1 czerwona papryczka chili
- 80 g suszonych pomidorów w oliwie
- 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 250 g wieprzowiny np. schabu bez kości
- 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
- 200 g makaronu muszelki średniej wielkości
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić (każdą na 4 części).
- Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać na bardzo drobno. Mięso umyć pod bieżąca wodą a następnie zmielić w maszynce. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę wraz z oliwkami oraz szczyptą soli i smażyć od czasu do czas mieszając za pomocą drewnianej łopatki.
- Dodać posiekaną na drobno papryczkę chili, suszone pomidory oraz zmieloną wieprzowinę i delikatnie obsmażyć (około 7 minut), co pewien czas mieszając.
- Wlać pomidory z sosem pomidorowym, rozdrobnić za pomocą łopatki i gotować pod przykryciem przez 15 minut, co pewien czas mieszając.
- Makaron ugotować w garnku w osolonej wodzie al dente, odcedzić i przełożyć potem do tego samego garnka, następnie wlać sos i mieszać na małym ogniu aż do wymieszania się składników.
- Podawać bez posypywania serem.