Czekoladowe ciasto szyfonowe
Gotowanie ze stylem
Czekoladowe ciasto szyfonowe na zimno
Składniki na 10 porcji:
- Orzechowy spód:
- 160 g orzechów brazylijskich
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- Nadzienie:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 225 g czekolady o zawartości masy kakaowej minimum 60%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
- 150 g gęstej śmietany 30%
- 2 łyżki siekanych orzechów brazylijskich do dekoracji
- Dodatkowo:
- tortownica o średnicy 21-23 cm
Sposób przygotowania:
- Orzechowy spód:
- Orzechy posiekać na drobno lub zmielić w robocie kuchennym. Dodać cukier oraz stopione masło i dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki i tortownicy a następnie piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się lekko zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.
- Nadzienie:
- Do garnka wlać mleko oraz wsypać żelatynę. Odstawić do namoczenia na około 2 minuty, po czym podgrzewać na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać połowę cukru wraz z żółtkami i czekoladą. Podgrzewać 4-5 minut, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny i stopienia czekolady.
- Zdjąć z ognia i ubić mikserem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać esencję waniliową, wystudzić
i wstawić do lodówki na około 40-50 minut, aż masa zacznie gęstnieć. - Śmietanę ubić na sztywno pozostawiając 4 pełne łyżki do dekoracji. Następnie dodać do masy czekoladowej
i dokładnie zmiksować mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. - Białka ubijać w misce aż powstanie piana, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Pozostałą ilość cukru dodać do piany, delikatnie wymieszać, po czym dodać do masy czekoladowej.
- Nadzienie przełożyć na orzechowy spód i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.