Deser śmietanowo-czekoladowy
Gotowanie ze stylem
Szybki do przyrządzenia i niezbyt skomplikowany deser czekoladowy składający się z kilku warstw. Spód stanowi mieszanka płatków owsianych, orzechów, cukru brązowego i masła. Warstwa śmietanowa złożona jest natomiast z posłodzonej śmietany kremówki, mleczka kokosowego oraz likieru kokosowego. Ostatnia warstwa to rozpuszczona czekolada połączona z kremówką. Całość polana jest domowym karmelem.
Deser śmietanowo - czekoladowy na zimno
Składniki na 2 porcje:
- Spód:
- 30 g orzechów włoskich
- 4 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka stołowa cukru brązowego
- 3 pełne łyżki stołowe masła
- Warstwa kokosowa:
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 2 łyżki stołowe mleka kokosowego
- Warstwa czekoladowa:
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- Karmel:
- 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 pełne łyżki masła
- Dodatkowo:
- 5 łyżek stołowych wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Orzechy posiekać na drobno. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera bądź robota kuchennego. Masło rozpuścić
a następnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi i cukrem. Przełożyć do pucharków nie ugniatając warstwy.
- Karmel:
- Do rondla wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania brązowego koloru i płynnej konsystencji. Następnie dodać wodę (może skwierczeć i pryskać), po czym mieszać, aż krystaliczne ciało stałe będzie znów płynne. Dodać śmietanę i mieszać na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty.
- Na koniec dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Warstwa kokosowa:
- Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać na zmniejszonych obrotach. Połowę ubitej śmietany przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej ilości dodać mleko kokosowe, likier kokosowy oraz cukier puder i delikatnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera.
- Warstwa czekoladowa:
- Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać,
aż czekolada się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną kremówką z lodówki.
- Wykończenie:
- Na orzechowy spód nakładać warstwę kokosową na przemian z warstwą czekoladową. Polać przestudzonym płynnym karmelem.