Deser śmietanowo-czekoladowy

Szybki do przyrządzenia i niezbyt skomplikowany deser czekoladowy składający się z kilku warstw. Spód stanowi mieszanka płatków owsianych, orzechów, cukru brązowego i masła. Warstwa śmietanowa złożona jest natomiast z posłodzonej śmietany kremówki, mleczka kokosowego oraz likieru kokosowego. Ostatnia warstwa to rozpuszczona czekolada połączona z kremówką. Całość polana jest domowym karmelem.

Deser śmietanowo - czekoladowy na zimno

Deser śmietanowo-czekoladowy

Składniki na 2 porcje:

    Spód:
  • 30 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka stołowa cukru brązowego
  • 3 pełne łyżki stołowe masła
    Warstwa kokosowa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe mleka kokosowego



    Warstwa czekoladowa:
  • 150 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
    Karmel:
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 pełne łyżki masła
    Dodatkowo:
  • 5 łyżek stołowych wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

    Spód:
  1. Orzechy posiekać na drobno. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera bądź robota kuchennego. Masło rozpuścić
    a następnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi i cukrem. Przełożyć do pucharków nie ugniatając warstwy.
    Karmel:
  1. Do rondla wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania brązowego koloru i płynnej konsystencji. Następnie dodać wodę (może skwierczeć i pryskać), po czym mieszać, aż krystaliczne ciało stałe będzie znów płynne. Dodać śmietanę i mieszać na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty.
  2. Na koniec dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
    Warstwa kokosowa:
  1. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać na zmniejszonych obrotach. Połowę ubitej śmietany przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej ilości dodać mleko kokosowe, likier kokosowy oraz cukier puder i delikatnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera.
    Warstwa czekoladowa:
  1. Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać,
    aż czekolada się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną kremówką z lodówki.
    Wykończenie:
  1. Na orzechowy spód nakładać warstwę kokosową na przemian z warstwą czekoladową. Polać przestudzonym płynnym karmelem.

Deser śmietanowo-czekoladowy

Zobacz także: