Devolay
Gotowanie ze stylem
Przepis na znany w Polsce kotlet devolay z mięsem z kurczaka i serem żółtym. Kotlet przygotowuje się zawijając mięso w rulon z serem, masłem oraz różnymi dodatki takimi jak np. posiekana natka pietruszki lub pieczarki, panieruje i smaży na patelni z gorącym tłuszczem. Kotlet devolay to potrawa mięsna, która najlepiej smakuje podawana z ziemniakami w różnej wersji oraz gotowanymi warzywami bądź surówkami warzywnymi.
Kotlet devolay z serem i natką pietruszki
Składniki na 4 porcje:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 10 dag sera żółtego
- 1 jajko
- 40 g masła (4 płaskie łyżki stołowe)
- natka pietruszki
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierki
- mąka pszenna do panierki
- Dodatkowo:
- małe wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbić za pomocą tłuczka. Natrzeć solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski.
- Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.
- Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.