Devolay

Przepis na znany w Polsce kotlet devolay z mięsem z kurczaka i serem żółtym. Kotlet przygotowuje się zawijając mięso w rulon z serem, masłem oraz różnymi dodatki takimi jak np. posiekana natka pietruszki lub pieczarki, panieruje i smaży na patelni z gorącym tłuszczem. Kotlet devolay to potrawa mięsna, która najlepiej smakuje podawana z ziemniakami w różnej wersji oraz gotowanymi warzywami bądź surówkami warzywnymi.

Kotlet devolay z serem i natką pietruszki

Devolay

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 40 g masła (4 płaskie łyżki stołowe)
  • natka pietruszki
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki
  • mąka pszenna do panierki
    Dodatkowo:
  • małe wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbić za pomocą tłuczka. Natrzeć solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  2. Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski.
  3. Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.
  4. Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.

DevolayDevolay

Zobacz także: