Dorada z warzywami
Gotowanie ze stylem
Dorada to ryba niezbyt popularna w Polsce. Jest jednak dobrze znana w basenie Morza Śródziemnego. Warto poszukać jej w sklepie, gdyż ma delikatne mięso, zwarte i niezbyt ościste, dlatego nadaje się do grillowania a także pieczenia. Filety przed pieczeniem są zamarynowane w bardzo aromatycznej mieszance ziół (mięta, natka pietruszki, czosnek i papryczka chilli), która dodaje rybie specyficznego smaku. Posiłek jest lekkostrawny i pełen wartościowych substancji odżywczych. Jako uzupełnienie dania na talerzu mogą pojawić się zapiekane ziemniaki.
Dorada z warzywami i białym winem
Składniki na 2 porcje:
- 2 wyfiletowane dorady
- 2 duże ząbki czosnku bądź 3 mniejsze
- 200 ml białego wytrawnego wina ( u mnie chardonnay)
- pęczek natki pietruszki
- kilka listków mięty
- 2 ostre papryczki chilli (1 do marynaty, 1 do dekoracji)
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- mieszanka warzyw wiosennych bądź warzyw na patelnię
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cebula biała
- 1 limonka
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryby myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy.
- Marynata: w moździerzu ucieramy posiekaną natkę pietruszki, ostrą papryczkę chilli, miętę, czosnek i odrobinę oliwy z oliwek.
- Filety solimy i pieprzymy następnie smarujemy je marynatą od strony mięsa.
- Duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół robiąc tzw. kieszonkę, następnie do jej środka wkładamy fasolę, rozgnieciony czosnek oraz młodą cebulę. Na tym kładziemy zamarynowaną rybę, dodajemy sól, pieprz, łodygi natki pietruszki, wino oraz masło. Kieszonkę z folii aluminiowej zawijamy bardzo szczelnie.
- Z kolejnego kawałka folii także robimy kieszonkę, wlewamy do niej trochę wina, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i miód, układamy na nich mieszankę mrożonych warzyw na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Zawinięte kieszonki z rybą oraz z warzywami wkładamy do piekarnika, rybę pieczemy 20 minut a warzywa 30 minut (stale je obracając, aby się nie przypaliły). Po upieczeniu wyjmujemy z folii i ułożyć na talerzach.