Drożdżowe obwarzanki z jagodami

Doskonałe drożdżowe obwarzanki z jagodami i lukrem. Puszyste i wilgotne w środku, aksamitne na zewnątrz. Kiedy nie ma jeszcze sezonu na jagody, możemy w drożdżowe obwarzanki powciskać suszoną żurawinę bądź rodzynki. Jeśli nie lubicie lukru możecie zamiast niego posypać drożdżówki cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Drożdżowe obwarzanki z jagodami i lukrem

Drożdżowe obwarzanki z jagodami

Składniki na 10 porcji:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania
  • ¾ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka
  • 10 dag masła
  • 2-3 krople aromatu waniliowego – opcjonalnie
  • ½ szklanki świeżych jagód
    Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  2. Do rozczynu dodać jajka, cukier, 2-3 krople aromatu waniliowego oraz rozpuszczone masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie tak, by odchodziło od ręki.
  3. Od ciasta odrywać fragmenty wielkości małej mandarynki i formować z nich wałeczki. Skręcać po 2 razem, po czym zwijać małe obwarzanki o średnicy 6-8 cm.
  4. Do każdego obwarzanka powciskać jagody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować obwarzanki roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka.
  5. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż obwarzanki się zarumienią. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Lukier:
  1. Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy obwarzanki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.

Drożdżowe obwarzanki z jagodamiDrożdżowe obwarzanki z jagodamiDrożdżowe obwarzanki z jagodami

Zobacz także: