Drożdżowe obwarzanki z jagodami
Gotowanie ze stylem
Doskonałe drożdżowe obwarzanki z jagodami i lukrem. Puszyste i wilgotne w środku, aksamitne na zewnątrz. Kiedy nie ma jeszcze sezonu na jagody, możemy w drożdżowe obwarzanki powciskać suszoną żurawinę bądź rodzynki. Jeśli nie lubicie lukru możecie zamiast niego posypać drożdżówki cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Drożdżowe obwarzanki z jagodami i lukrem
Składniki na 10 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania
- ¾ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka
- 10 dag masła
- 2-3 krople aromatu waniliowego – opcjonalnie
- ½ szklanki świeżych jagód
- Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
- Do rozczynu dodać jajka, cukier, 2-3 krople aromatu waniliowego oraz rozpuszczone masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie tak, by odchodziło od ręki.
- Od ciasta odrywać fragmenty wielkości małej mandarynki i formować z nich wałeczki. Skręcać po 2 razem, po czym zwijać małe obwarzanki o średnicy 6-8 cm.
- Do każdego obwarzanka powciskać jagody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować obwarzanki roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka.
- Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż obwarzanki się zarumienią. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Lukier:
- Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy obwarzanki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.