Drożdżówki z brzoskwiniami

Przepis na pyszne drożdżówki z brzoskwiniami, słodką chrupiącą kruszonką i lukrem. Puszyste, wilgotne w środku i aromatyczne! Warto wypróbować tą recepturę, szczególnie teraz, gdy dostępne są świeże brzoskwinie i nektarynki. Drożdżówki można oczywiście wypełnić dowolnym nadzieniem owocowym, mnie natomiast najlepiej smakują podawane z brzoskwiniami i jagodami. W okresie zimowym można zastosować jako nadzienie marmoladę, mak, ser, budyń bądź owoce w syropie. Polecam!

Drożdżówki z brzoskwiniami i kruszonką

Drożdżówki z brzoskwiniami

Składniki na 12 porcji:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • 3 brzoskwinie
  • 1 jajko
  • 50 g masła
    Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mąki pszennej


    Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na małe fragmenty i zasypać 2 łyżkami cukru.
  2. Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie może być gorące). Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
  3. Rozczyn przelać do miski, wbić jajko, dodać szklankę mąki, resztę cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 – 25 minut).
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę, zagnieść podsypując mąką, po czym podzielić na fragmenty wielkości mandarynki. W każdej drożdżówce na środku zrobić wgłębienie i uzupełnić pokrojonymi brzoskwiniami.
  6. Drożdżówki przełożyć do formy, po czym odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. W tym czasie przygotować kruszonkę: masło wraz z cukrem oraz mąką przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
  8. Na drożdżówki nałożyć kruszonkę, następnie wstawić blaszkę do piekarnika i piec 20-25 minut bez termoobiegu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    Lukier:
  1. Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy drożdżówki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.

Drożdżówki z brzoskwiniami Drożdżówki z brzoskwiniami

Zobacz także: