Dynia w occie
Gotowanie ze stylem
Na sam koniec dyniowego sezonu przedstawiam przepis na dynię w occie. Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy w zalewie z octu, cukru z dodatkiem goździków i laski cynamonu, przekładamy do słoiczków i zalewamy przygotowaną mieszaniną. Pyszna i wyrazista w smaku dynia idealnie pasuje do dań mięsnych, stanowi także ciekawy dodatek na świątecznym stole.
Dynia w zalewie
Składniki na 6 słoiczków:
- 1,5 kg dyni (obranej ze skóry, pozbawione pestek i miąższu oraz pokrojonej w grubą kostkę)
- 0,5 l octu spożywczego 10 %
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 10-20 goździków
- laska cynamonu
- Dodatkowo:
- 6 półlitrowych słoiczków z nakrętkami
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier i przyprawy, następnie zagotować.
- Dynię gotować na małym ogniu w przygotowanym wywarze partiami aż będzie szklista i nieco zmieni kolor.
- Po ugotowaniu przełożyć dynię do półlitrowych słoiczków i zalać roztworem, w którym była gotowana. Słoiczki zakręcić.