Farszynki
Gotowanie ze stylem
Pyszne danie obiadowe pochodzące z Warmii i Mazur składające się z ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz farszu mięsnego. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na kluski śląskie, uzupełnia farszem i poddaje smażeniu. Farszynki najlepiej smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym bądź żurawinowym.
Farszynki mazurskie z sosem pieczarkowym
Składniki na 10 fraszynek:
- Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- Farsz:
- 300 dag schabu bez kości
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula biała
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- Sos pieczarkowy:
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 300 ml śmietany 30%
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej bądź masło do smażenia cebuli i pieczarek
- Dodatkowo:
- świeże liście bazylii do dekoracji – opcjonalnie
- olej do smażenia farszynek
Sposób przygotowania:
- Sos pieczarkowy:
- Cebulę oczyścić, a następnie posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić, aż do wyparowania nadmiaru wody.
- Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku, po czym podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić a następnie ubić za pomocą tłuczka. Przepuścić przez maszynkę
i przełożyć na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i wyrobić ciasto.
- Farsz:
- Cebulę posiekać na drobno, po czym podsmażyć na patelni z odrobiną oleju na rumiany kolor.
- Mięso oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ugotowane na twardo jajka, podsmażoną cebulkę oraz mięso zmielić w maszynce. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz pieprzem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wykończenie:
- Z ciasta formować kulki wielkości małej mandarynki, następnie rozwałkować i wykroić nożem prostokąt o wymiarach
10 x 7 cm. Na środek prostokątnego ciasta nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, a następnie składać i sklejać ze sobą boki ciasta. Jeżeli ciasto przywiera do stolnicy należy podsypać je wówczas mąką ziemniaczaną. - Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, po czym smażyć farszynki na wolnym ogniu, aż się zarumienią. Ciasto może pochłaniać dość dużą ilość oleju, dlatego w czasie smażenia należy uzupełniać na patelni tłuszcz.
- Farszynki serwować z sosem pieczarkowym bądź innym, ulubionym. Udekorować świeżymi listkami bazylii.