Farszynki

Pyszne danie obiadowe pochodzące z Warmii i Mazur składające się z ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz farszu mięsnego. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na kluski śląskie, uzupełnia farszem i poddaje smażeniu. Farszynki najlepiej smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym bądź żurawinowym.

Farszynki mazurskie z sosem pieczarkowym

Farszynki

Składniki na 10 fraszynek:

    Ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
    Farsz:
  • 300 dag schabu bez kości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula biała
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki

    Sos pieczarkowy:
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej bądź masło do smażenia cebuli i pieczarek
    Dodatkowo:
  • świeże liście bazylii do dekoracji – opcjonalnie
  • olej do smażenia farszynek

Sposób przygotowania:

    Sos pieczarkowy:
  1. Cebulę oczyścić, a następnie posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić, aż do wyparowania nadmiaru wody.
  3. Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku, po czym podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić a następnie ubić za pomocą tłuczka. Przepuścić przez maszynkę
    i przełożyć na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i wyrobić ciasto.
    Farsz:
  1. Cebulę posiekać na drobno, po czym podsmażyć na patelni z odrobiną oleju na rumiany kolor.
  2. Mięso oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ugotowane na twardo jajka, podsmażoną cebulkę oraz mięso zmielić w maszynce. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz pieprzem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Wykończenie:
  1. Z ciasta formować kulki wielkości małej mandarynki, następnie rozwałkować i wykroić nożem prostokąt o wymiarach
    10 x 7 cm. Na środek prostokątnego ciasta nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, a następnie składać i sklejać ze sobą boki ciasta. Jeżeli ciasto przywiera do stolnicy należy podsypać je wówczas mąką ziemniaczaną.
  2. Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, po czym smażyć farszynki na wolnym ogniu, aż się zarumienią. Ciasto może pochłaniać dość dużą ilość oleju, dlatego w czasie smażenia należy uzupełniać na patelni tłuszcz.
  3. Farszynki serwować z sosem pieczarkowym bądź innym, ulubionym. Udekorować świeżymi listkami bazylii.

FarszynkiFarszynkiFarszynki

Zobacz także: