Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym

Przepis na pieczony filet z łososia w sosie miodowo-sojowym z dodatkiem sezamu. Wyśmienity na obiad, błyskawiczny do przyrządzenia. Bardzo dobrze smakuje oraz komponuje się z takimi dodatkami jak surówka ze szpinakiem i ogórkiem kwaszonym (przepis znajdziecie w menu sałatki) oraz z pieczonymi ziemniakami i oregano. Łososia można też przygotować na grillu. Ten zdrowo przyrządzony obiad u mnie w domu przyjął się świetnie.

Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym z sezamem

Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g świeżego łososia
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa ziaren sezamu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
    Dodatki: surówka ze szpinakiem

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
  2. Miód wymieszać z sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem.
  3. Filet z łososia polać gotowym sosem i poprószyć sezamem.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowymŁosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym

Zobacz także: