Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym
Gotowanie ze stylem
Przepis na pieczony filet z łososia w sosie miodowo-sojowym z dodatkiem sezamu. Wyśmienity na obiad, błyskawiczny do przyrządzenia. Bardzo dobrze smakuje oraz komponuje się z takimi dodatkami jak surówka ze szpinakiem i ogórkiem kwaszonym (przepis znajdziecie w menu sałatki) oraz z pieczonymi ziemniakami i oregano. Łososia można też przygotować na grillu. Ten zdrowo przyrządzony obiad u mnie w domu przyjął się świetnie.
Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym z sezamem
Składniki na 4 porcje:
- 500 g świeżego łososia
- 1 łyżka stołowa miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa ziaren sezamu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki: surówka ze szpinakiem
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
- Miód wymieszać z sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Filet z łososia polać gotowym sosem i poprószyć sezamem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.