Filet z pstrąga z białymi szparagami

Sezon na szparagi zbliża się już ku końcowi, dlatego postanowiłam zamieścić przepis z wykorzystaniem białych szparagów, które do tej pory nie gościły jeszcze na moim blogu. Połączenie szparagów i szynki parmeńskiej stanowi wspaniałe zestawienie charakterystycznych i bardzo oryginalnych smaków. Szynka szwarcwaldzka jest nieco bardziej słona niż surowa podsuszona włoska Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska, lecz według mnie także zdaje egzamin. Potrawa bardzo smaczna, w której wyraźnie dominuje filet z pstrąga, natomiast szparagi stanowią zachęcający i aromatyczny dodatek.

Pstrąg z białymi szparagami w szynce szawrcwaldzkiej

Filet z pstrąga z białymi szparagami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek
  • 2 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
    Dodatkowo:
  • 4 wykałaczki

Sposób przygotowania:

    Szparagi:
  1. Pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek związać za pomocą sznurka. Następnie ustawić na stojąco
    w garnku z dużą ilością osolonej wody tak, aby główki szparagów wystawały ponad poziom wody. Gotować około 5 minut do miękkości.
  2. Szparagi wyjąć z garnka i zahartować zimną wodą z lodem.
  3. Na płaskim talerzu lub desce ułożyć po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, by jeden plaster nachodził na drugi, następnie ułożyć na nich po 4 szparagi i zawinąć w szynkę. Tą sama czynność powtórzyć z kolejnymi szparagami.
  4. Tak przygotowane szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
    w temperaturze 160°C około 20 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
    Pstrągi:
  1. Wyfiletowane pstrągi nasmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie zwinąć
    w rulonik, po czym wbić w środek wykałaczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160°C około 10-12 minut (u mnie termoobieg góra dół).
  2. Na talerzu ułożyć po dwa kawałki pstrąga. Szparagi doprawić solą oraz pieprzem do smaku i ułożyć obok pstrągów.
  3. Serwować z pieczywem, gotowanymi ziemniakami bądź ryżem.

Filet z pstrąga z białymi szparagami

Zobacz także: