Filet z pstrąga z białymi szparagami
Gotowanie ze stylem
Sezon na szparagi zbliża się już ku końcowi, dlatego postanowiłam zamieścić przepis z wykorzystaniem białych szparagów, które do tej pory nie gościły jeszcze na moim blogu. Połączenie szparagów i szynki parmeńskiej stanowi wspaniałe zestawienie charakterystycznych i bardzo oryginalnych smaków. Szynka szwarcwaldzka jest nieco bardziej słona niż surowa podsuszona włoska Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska, lecz według mnie także zdaje egzamin. Potrawa bardzo smaczna, w której wyraźnie dominuje filet z pstrąga, natomiast szparagi stanowią zachęcający i aromatyczny dodatek.
Pstrąg z białymi szparagami w szynce szawrcwaldzkiej
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek
- 2 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 4 wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Szparagi:
- Pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek związać za pomocą sznurka. Następnie ustawić na stojąco
w garnku z dużą ilością osolonej wody tak, aby główki szparagów wystawały ponad poziom wody. Gotować około 5 minut do miękkości. - Szparagi wyjąć z garnka i zahartować zimną wodą z lodem.
- Na płaskim talerzu lub desce ułożyć po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, by jeden plaster nachodził na drugi, następnie ułożyć na nich po 4 szparagi i zawinąć w szynkę. Tą sama czynność powtórzyć z kolejnymi szparagami.
- Tak przygotowane szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
w temperaturze 160°C około 20 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
- Pstrągi:
- Wyfiletowane pstrągi nasmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie zwinąć
w rulonik, po czym wbić w środek wykałaczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160°C około 10-12 minut (u mnie termoobieg góra dół). - Na talerzu ułożyć po dwa kawałki pstrąga. Szparagi doprawić solą oraz pieprzem do smaku i ułożyć obok pstrągów.
- Serwować z pieczywem, gotowanymi ziemniakami bądź ryżem.