Gołąbki

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej składająca się z białej kapusty, farszu z ryżu i mięsa mielonego, polana sosem pomidorowym. W moim rodzinnym domu gołąbki to potrawa, która dość często gości na stole i jednocześnie jest bardzo lubiana przez wszystkich. Latem gołąbki przyrządzam zwykle z liści białej kapusty, natomiast w porze zimowo-jesiennej z kapusty włoskiej. Do tej pory poznałam dwie wersje serwowania gołąbków na polskim stole. Mianowicie jedni podają gołąbki ugotowane od razu w sosie pomidorowym, inni natomiast tak jak ja podają je oddzielnie czyli gołąbki ułożone na talerzu a sos do dyspozycji wedle uznania w sosjerce.

Gołąbki z białej kapusty

Gołąbki

Składniki na 12 gołąbków:

  • 60 dag cielęciny lub mięsa od szynki
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól i pierz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć, wykroić głąb, a następnie zdjąć wierzchnie liście.
  2. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć włożyć kapustę, przykryć pokrywką i gotować 5-7 minut, odwrócić delikatnie kapustę i dalej gotować przez następne 5 minut. Kapustę wyjąć z garnka na talerz i przestudzić.
  3. Ostrożnie zdejmować poszczególne liście kapusty. Z każdego z nich ściąć delikatnie nożem wystającą warstwę.
    Farsz:
  1. Ryż ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać ze skórki i drobno posiekać. Do miski przełożyć mięso, cebulę, dodać jajko, ugotowany ryż, doprawić solą oraz pieprzem, całość bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.
  2. 1 1/2 łyżki gotowego farszu nakładać na poszczególne liście kapusty i zawijać (zagiąć boki przy podstawie liścia, a następnie zwinąć).
  3. Na dno garnka włożyć metalową podkładkę, ściśle układać poszczególne gołąbki, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli
    i gotować 1 1/2 godziny z lekko uchyloną pokrywką.
    Sos pomidorowy:
  1. Z gołąbków odlać wywar do innego naczynia.
  2. 1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz tyle samo mąki rozrobić z częścią wywaru, dodać do pozostałej ilości, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  3. Gołąbki ułożyć na talerzu, a następnie polać sosem pomidorowym.

Gołąbki Gołąbki

Zobacz także: