Gulasz śródziemnomorski z oliwkami
Gotowanie ze stylem
Gulasze mają wiele zalet. Jedną z nich jest łatwość przygotowania potrawy oraz to, że można przygotować je w większej ilości i zamrozić. Przepis na gulasz śródziemnomorski z oliwkami to propozycja dania, które można przyrządzić w sposób bardzo wyrafinowany, wspaniale nadaje się na codzienny obiady. Gulasz można serwować z rozmaitymi dodatkami: z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą i pieczywem a także z kluskami i surówkami.
Gulasz wieprzowy z dodatkiem, pomidorów, kaparów i czarnych oliwek
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki w zalewie pomidorowej
- 1 łyżka stołowa kaparów (opcjonalnie)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- 2-3 łyżki posiekanych ziół: liści bazylii, rozmarynu, majeranku, estragonu, tymianku, natki pietruszki (jeśli zastępujemy suszonymi ziołami może to być 1 łyżka stołowa)
- 20 dag czarnych oliwek bez pestek
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- makaron (ja użyłam fettucine z dodatkiem barwnika z ośmiornicy)
Sposób przygotowania:
- Oliwki pokroić każdą na 4 części.
- Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać posiekany czosnek i cebulę, podsmażyć. Następnie dodać pomidory, kapary, liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego, smażyć całość ok. 7 minut. Na sam koniec dodać oliwki i zioła. Dusić jeszcze przez 10-15 minut, doprawić solą pieprzem do smaku.
- Podawać z makaronem, pieczywem bądź ryżem.