Gulasz wieprzowy
Gotowanie ze stylem
Przepis na gulasz wieprzowy z sosem z dodatkiem marchwi. Tradycyjna propozycja dania obiadowego z dodatkiem pysznej surówki z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i kalarepy . Smak gulaszu idealnie podkreślają suszone grzyby. Jako dodatek do dania polecam gotowane lub zapiekane ziemniaki z posypane suszonym oregano.
gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonych grzybów
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg mięsa wieprzowego (mięso od szynki, łopatka wieprzowa bądź schab karkowy)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże marchewki
- 1 duży lub 2 mniejsze suszone grzyby np. borowiki lub podgrzybki
- 2 pełne łyżki stołowe mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.
- Cebulę posiekać na drobno, marchew obrać i pokroić w kostkę.
- Mięso przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby było zakryte. Dodać pokrojoną cebulę, marchew oraz suszonego grzybka. Posolić wedle uznania. Rondel ustawić na małym ogniu i gotować aż do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W między czasie zebrać szumowiny.
- Do 1/4 szklanki zimnej wody dodać 2 łyżki mąki pszennej, rozmieszać na kleik uzupełnić zimną wodą do 1/2 szklanki, tak by mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany.
- Rondel zestawić z ognia, dodać zagęszczoną mąkę stale mieszając, aż do momentu zagotowania się. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.