Gulasz z kalafiorem i kurczakiem
Gotowanie ze stylem
Gulasz z kalafiorem, kurczakiem i ryżem

Składniki na 6 porcji:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ średniej wielkości selera korzeniowego
- 1 główka kalafiora
- 1½ łyżki stołowej margaryny Palmy lub innej margaryny kostkowej
- 3 duże pieczarki
- 1½ szklanki wody
- 3 suszone owoce ziela angielskiego
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski. Kalafior opłukać a następnie pokroić na różyczki.
- Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o wymiarach (1 cm x 1 cm) a następnie oprószyć dość obficie solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.
- Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić pierś z kurczaka i smażyć z każdej strony, po czym przełożyć do rondla. Dodać ziele angielskie oraz pokrojone pieczarki.
- Cebulę pokroić w półplasterki a następnie zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Kiedy cebula będzie miękka i zarumieniona przełożyć ją do rondla a na patelnię wlać 1½ szklanki wody, zagotować
i także przelać do rondla. - Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę a następnie przełożyć do rondla i gotować z pozostałymi składnikami do miękkości.
- Następnie dodać pokrojony w różyczki kalafior i gotować jeszcze przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
- Na koniec gulasz można przyprawić jeszcze nieco solą i pieprzem do smaku, ewentualnie odrobiną Vegety natur bez konserwantów.
- Podawać z ugotowanym ryżem.