Jagodzianki domowe
Gotowanie ze stylem
Jagodzianki domowe
Składniki na 10 porcji:
- Ciasto:
- Rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 4 pełne łyżki masła
Nadzienie:
- 250 g świeżych jagód
- 2 łyżki stołowe cukru
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozdrobnić w ciepłym lecz nie gorącym mleku, dodać 2 pełne łyżki stołowe mąki, łyżeczkę cukru
a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. - Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
- Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło oraz śmietanę a następnie wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło ono od ścianek naczynia. Odstawić
w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest dobrze wyrośnięte jeśli powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie. - Wyrośnięte ciasto wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy przez 2 minuty. Następnie podzielić je na 8-10 części. Każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku gorze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.
- Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką. Odczekać 5 minut a następnie piec
w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180°C (u mnie góra dół bez termoobiegu). - Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.
- Moje rady:
- Zarówno rozczyn jak i wyrobione ciasto drożdżowe powinny przebywać w ciepłym miejscu pod przykryciem i bez przeciągów. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki, jak również pomieszczenie, w którym przyrządza się ciasto powinny mieć temperaturę 20-25°C. Jest to bardzo ważne, gdyż w tej temperaturze drożdże najszybciej się rozmnażają, spulchniając ciasto.