Jaja faszerowane

Jaja faszerowane z pieczarkami to tradycyjna przystawka wielkanocna, która bardzo ładnie prezentuje się na stole. Połączenie pieczarek, ugotowanych żółtek, cebuli i majonezu w farszu to bardzo dobra propozycja na szybkie i smaczne danie. Jaja faszerowane ułożone na półmisku można udekorować wędzonym łososiem, szczypiorkiem oraz kawałkami cytryny.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jaja faszerowane

Składniki na 40 połówek:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 50 g masła extra - 82% tłuszczu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
  • Dodatki:
  • szczypior, łosoś wędzony, cytryna

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucić jajka, gotować 9 minut. Po tym czasie odlać wodę opukać jajka zimną wodą i obrać ze skorupek. Następnie przekroić jajka wzdłuż na polówki, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski.
  2. Ugotowane żółtka posiekać na drobno. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, a następnie w małą kostkę. Cebulę obrać ze skórki, posiekać na drobno.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać pieczarki i smażyć, aż do miękkości. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać majonez, musztardę i żółtka, następnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  5. We wgłębienia białek, w których znajdowały się żółtka nakładać porcjami gotowy farsz, najlepiej za pomocą szprycy.
  6. Jaja przełożyć na półmisek, udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, wędzonym łososiem i kwakami cytryny.

Jaja faszerowane Jaja faszerowane

Zobacz także: