Kanapka norweska

Pyszna kanapka z pieczonym łososiem, koperkiem, ogórkiem i serkiem philadelphia. Smakuje wyśmienicie podawana na ciepło, jest idealna na śniadanie bądź przekąskę w pracy. Kanapkę można spożywać zarówno z ciemnym jak i jasnym pieczywem, zamiast serka philadelphia można użyć serka śmietanowego, smakuje bardzo podobnie.

Kanapka z pieczonym łososiem, koperkiem, serkiem philadelphia i ogórkiem

Kanapka norweska

Składniki na 2 porcje:

  • 2 podłużne bułki z ziarnem
  • 1/2 serka philadelphia
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki posiekanego na drobno koperku
  • 100 g świeżego łososia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Łososia opłukać pod bieżącą wodą, poprószyć solą i pieprzem, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 25 minut. Po upieczeniu rozdrobnić łososia na mniejsze fragmenty.
  2. Bułki przekroić wzdłuż. Na spodniej części ułożyć równomiernie kawałki łososia, następnie poprószyć obficie posiekanym koperkiem. Wierzchnią część bułki nasmarować serkiem philadelphia, ułożyć kilka plastrów świeżego ogórka, następnie złączyć obydwie części bułki.

Kanapka norweskaKanapka norweska

Zobacz także: