Kanapka sycylijska
Gotowanie ze stylem
Pyszna sycylijska kanapka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, sosem czosnkowym i kurczakiem przyrządzonym na słodko. Dodatek kaparów i sałaty podkreśla oryginalny smak kanapki, która najlepiej smakuje podawana z ciemnym chrupkim pieczywem.
Kanapka z kurczakiem na słodko, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- Sos majonezowo - czosnkowy:
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbka czosnku
- pieprz do smaku
- Kurczak:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- mąka do oprószenia kurczaka (2 łyżeczki)
- 2 łyżki stołowe masła
- Sos do kurczaka:
- 1/2 szklanki soku z ananasa (może być z puszki)
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- kilka kropel octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Wykończenie:
- garść kolorowych sałat
- 125 g sera mozzarelli w kulce
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżka stołowa kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgine
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
- Dodatkowo:
- 4 podłużne bułki pełnoziarniste
Sposób przygotowania:
- Sos majonezowo - czosnkowy:
- Czosnek wycisnąć, następnie wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
- Kurczak:
- Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty. Następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką.
- Sos do kurczaka: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś, aż się zarumieni, po czym przełożyć do rondla.
- Rondel ustawić na małym ogniu, wlać sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.
- Wykończenie:
- Bułkę przekroić na pół, posmarować po spodniej i wierzchniej stronie sosem majonezowo - czosnkowym, następnie nałożyć sałatę , pokrojoną w plastry mozzarellę, suszone pomidory, kurczaka i kapary.