Kapuśniak z ziemniakami

Pyszny, kwaśny i aromatyczny kapuśniak to propozycja w sam raz na chłodniejsze dni. Kapuśniak w moim wykonaniu jest mniej tłusty i zawiesisty. Jednak Ci, którzy preferują kapuśniak bardziej treściwy mogą razem z kapustą kwaszoną podsmażyć np. pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.

Kapuśniak z ziemniakami

Kapuśniak z ziemniakami

Składniki na 4 porcje :

  • 0,5 kg kapusty kwaszonej
  • 1 szyja z indyka
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 duża cebula
  • 3,5 litra wody
  • olej roślinny do smażenia
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję gotować 15 minut, następnie odlać wodę i wyjąć szyję.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć poszatkowaną kapustę kwaszoną.
  4. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Do garnka przełożyć obgotowaną szyję, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz poszatkowane warzywa, a następnie wlać 3,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
  6. Dodać ziemniaki, gotować 20 minut, po czym dodać podsmażoną kapustę i gotować 30-40 minut.
  7. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem.
    Moje uwagi:
  1. Jeśli lubicie zagaszoną zupę – możecie w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mąki i dodać ją do ugotowanej zupy, całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.

Kapuśniak z ziemniakami

Zobacz także: