Kapuśniak

Kapuśniak to doskonale znana przez wszystkich i lubiana polska zupa. Przyrządza się ją z dodatkiem kapusty kwaszonej, na wywarze z szyi z indyka bądź na żeberkach z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Smakuje jak u mamy i przypomina smaki z dzieciństwa. Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zup. Idealnie rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Kapuśniak tradycyjny

Kapuśniak

Składniki :

Wywar:
  • 1 szyja z indyka bądź 450 g chudych żeberek
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera korzeniowego
  • sól i pieprz do smaku Dodatkowo:
  • 500 g kapusty kwaszonej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania:

      W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję i gotować około 10 minut. Kapustę posiekać, zalać wodą dodać szyję bądź żeberka, obraną marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie gotować całość około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po tym czasie wyjąć warzywa z garnka i przestudzić. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej i ponownie przełożyć do garnka. Dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Kapuśniak

Zobacz także: