Karkówka słodko pikantna

Karkówka w marynacie słodko pikantnej z miodem, czerwonym winem i chili. Smakuje wybornie podawana z pieczonymi ziemniakami. Sycąca i przepyszna, bo smak mięsa podkreślają aromatyczne dodatki. Marynatę do mięsa należy przygotować odpowiednio wcześniej, by wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Według mnie potrawa ta, to idealna propozycja na rodzinny obiad, imieniny bądź na przyjęcie pod chmurką z grillem. Polecam!

Karkówka smażona w marynacie słodko pikantnej

Karkówka słodko pikantna

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag karkówki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
    Marynata:
  • 4 pełne łyżki miodu
  • 3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 4 łyżki stołowe czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku obrane i starte na drobnych oczkach tarki jarzynowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć pod bieżącą wodą, pociąć na 4 kawałki i przełożyć do miski.
  2. Składniki marynaty wymieszać i polać nimi mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć karkówkę, podlać resztą marynaty, przykryć i dusić 30 minut.
  4. Pod koniec duszenia odkryć patelnię i wyparować płyn.
  5. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
    Krążki cebulowe:
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml wody
  • bułka tarta
  • sól
  • 500 ml oleju roślinnego
  1. Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie plastry rozdzielić w krążki i namoczyć w wodzie (dosłownie na chwilę).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, wodę i jajko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
  3. Krążki zanurzyć w cieście, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na talerzu.
  4. W garnku rozgrzać olej, wrzucać partiami krążki cebulowe i smażyć około 1 minuty. Układać na talerzu wyłożonym rącznikiem papierowym. Spożywać na ciepło.

Karkówka słodko pikantna

Zobacz także: