Karp smażony

Karp smażony to propozycja nie tylko na święta. Ja nie musiałam długo czekać. Ostatnio mój brak przyniósł mi oczyszczonego i pokrojonego w dzwonki karpia, którego wspólnie przyrządziliśmy. Przepis po prostu banalny. Pamiętajcie, że karpia, którego przyrządzamy w panierce powinniśmy długo smażyć na wolnym ogniu. Najlepiej smakują ryby niezbyt duże (około kilograma).

Karp smażony

Karp smażony

Składniki :

  • 1 wyfiletowany, umyty i pokrojony na dzwonki karp
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego, umytego, pokrojonego na dzwonka i lekko posolonego karpia ułożyć na talerzu.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. Obtoczyć każde dzwonko w mące, smażyć dość długo z obu stron na złoty kolor na niezbyt silnym ogniu. Nie przykrywać pokrywką.
  4. Podczas smażenia karpia posolić jeszcze raz z obu stron.

Karp smażony

Zobacz także: