Karpatka
Gotowanie ze stylem
Najlepsza domowa karpatka z kremem
Składniki :
- Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kostki margaryny kostkowej np. Kasi bądź Palmy
- szczypta soli
- Krem:
- ½ litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie masła roślinnego – 250 g
Sposób przygotowania:
- Krem:
- Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
- Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
- Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera. Wstawić do lodówki.
- Ciasto:
- Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać margarynę oraz szczyptę soli i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gdy masa delikatnie przestygnie wbijać jaja pojedynczo, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch form nasmarowanych tłuszczem i posypanych mąką pszenną bądź wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić.
- Na jedno z upieczonych ciast nałożyć krem i przykryć je drugim ciastem, odstawić w chłodne miejsce. Karpatkę podawać posypaną cukrem pudrem.