Kasza gryczana po meksykańsku

Bardzo szybki i smaczny przepis na kaszę gryczaną z mieszanką warzywną meksykańską z dodatkiem filetu z indyka. Na patelni podsmażamy cebulę, mieszamy ją z mrożonymi warzywami meksykańskimi oraz z ugotowaną kaszą gryczaną. Filet z indyka marynujemy i wkładamy na pewien czas do lodówki. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, miękkie i aromatyczne.

Kasza gryczana z kurczakiem po meksykańsku

Kasza gryczana po meksykańsku

Składniki na 2 porcje:

    Kurczak:
  • 300 g filetu z indyka
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
    Kasza z mieszanką warzywną:
  • 150 g kaszy gryczanej suchej
  • 450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej
  • cebula średniej wielkości
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • kilka kropel sosu sojowego
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

    Kurczak:
  1. Filet z indyka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć startym ząbkiem czosnku. Polać sosem sojowym i poprószyć suszonym imbirem. Wstawić do lodówki na 20 – 30 minut.
  2. Mięso smażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego po 5 minut na każdą ze stron.
    Kasza z mieszanką warzywną:
  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na patelni. Dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Warzywa wymieszać na patelni z kaszą gryczaną. Dodać sos sojowy oraz szczyptę imbiru, wymieszać. W miarę potrzeby można doprawić kaszę solą oraz pieprzem.

Kasza gryczana po meksykańskuKasza gryczana po meksykańsku

Zobacz także: