Kasza gryczana po meksykańsku
Gotowanie ze stylem
Bardzo szybki i smaczny przepis na kaszę gryczaną z mieszanką warzywną meksykańską z dodatkiem filetu z indyka. Na patelni podsmażamy cebulę, mieszamy ją z mrożonymi warzywami meksykańskimi oraz z ugotowaną kaszą gryczaną. Filet z indyka marynujemy i wkładamy na pewien czas do lodówki. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, miękkie i aromatyczne.
Kasza gryczana z kurczakiem po meksykańsku
Składniki na 2 porcje:
- Kurczak:
- 300 g filetu z indyka
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta suszonego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Kasza z mieszanką warzywną:
- 150 g kaszy gryczanej suchej
- 450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej
- cebula średniej wielkości
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- kilka kropel sosu sojowego
- szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
- Kurczak:
- Filet z indyka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć startym ząbkiem czosnku. Polać sosem sojowym i poprószyć suszonym imbirem. Wstawić do lodówki na 20 – 30 minut.
- Mięso smażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego po 5 minut na każdą ze stron.
- Kasza z mieszanką warzywną:
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
- Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na patelni. Dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając.
- Warzywa wymieszać na patelni z kaszą gryczaną. Dodać sos sojowy oraz szczyptę imbiru, wymieszać. W miarę potrzeby można doprawić kaszę solą oraz pieprzem.