Keks z chałwą
Gotowanie ze stylem
Dla wszystkich, którzy lubią ciasta z dużą ilością bakalii przedstawiam przepis na keks z dodatkiem chałwy, daktyli i polewy czekoladowej. Do ciasta można wykorzystać różnego typu bakalie w zależności od upodobania: suszoną żurawinę, śliwki, rodzynki a nawet figi. Mnie najlepiej smakują daktyle. Polewę czekoladową wykonujemy z połączenia czekolady i śmietany kremówki; smakuje ona wyśmienicie szczególnie po zastygnięciu.
Keks z chałwą i polewą czekoladową
Składniki :
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 32 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 230 g mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 100 g chałwy
- 3 łyżki whisky
- 100 g posiekanych na drobno orzechów włoskich (mogą być to także orzechy nerkowca, brazylijskie lub laskowe)
- 100 g pokrojonych suszonych daktyli, mogą być to także rodzynki, żurawina lub suszone śliwki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 otarta skórka z wyparzonej cytryny
- Polewa:
- 50 g śmietany 30%
- 50 g czekolady o masie kakaowej 60% (może to być także czekolada deserowa lub gorzka)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Całe jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę, w trakcie dodawać porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy. Następnie dodać śmietanę, whisky oraz otartą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo mąkę, całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone daktyle, pokruszoną chałwę i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę keksową. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 – 50 minut.
- Upieczone ciasto odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa:
- Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz odrobinę śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Cały czas mieszając dodawać pozostałą ilość śmietany. Polewę nanieść za pomocą pędzelka na upieczone i przestudzone ciasto.