Keks z chałwą

Dla wszystkich, którzy lubią ciasta z dużą ilością bakalii przedstawiam przepis na keks z dodatkiem chałwy, daktyli i polewy czekoladowej. Do ciasta można wykorzystać różnego typu bakalie w zależności od upodobania: suszoną żurawinę, śliwki, rodzynki a nawet figi. Mnie najlepiej smakują daktyle. Polewę czekoladową wykonujemy z połączenia czekolady i śmietany kremówki; smakuje ona wyśmienicie szczególnie po zastygnięciu.

Keks z chałwą i polewą czekoladową

Keks z chałwą

Składniki :

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 32 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 230 g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100 g chałwy
  • 3 łyżki whisky
  • 100 g posiekanych na drobno orzechów włoskich (mogą być to także orzechy nerkowca, brazylijskie lub laskowe)
  • 100 g pokrojonych suszonych daktyli, mogą być to także rodzynki, żurawina lub suszone śliwki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 otarta skórka z wyparzonej cytryny
    Polewa:
  • 50 g śmietany 30%
  • 50 g czekolady o masie kakaowej 60% (może to być także czekolada deserowa lub gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę, w trakcie dodawać porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy. Następnie dodać śmietanę, whisky oraz otartą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo mąkę, całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone daktyle, pokruszoną chałwę i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę keksową. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 – 50 minut.
  5. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    Polewa:
  1. Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz odrobinę śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Cały czas mieszając dodawać pozostałą ilość śmietany. Polewę nanieść za pomocą pędzelka na upieczone i przestudzone ciasto.

Keks z chałwąKeks z chałwą

Zobacz także: