Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy
  • 1 całe jajko
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g jogurtu naturalnego - 2% tłuszczu
  • cukier puder do posypania
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ser przepuścić przez praskę lub maszynkę.
  2. Białko oddzielić od żółtka. Ubić pianę z białka. Ser utrzeć z żółtkiem na jednolita masę. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz pianę z białka, po czym zagnieść delikatnie ciasto. Uformować, podsypując mąką wałek o średnicy 3 cm. Spłaszczyć, a następnie kroić w skośne kawałki.
  3. Kluski przekładać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na jej powierzchnię odcedzić.
  4. Podawać polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.

Kluski leniwe z seremKluski leniwe z seremKluski leniwe z serem

Zobacz także: