Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Gotowanie ze stylem
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Składniki na 4 porcje:
- Kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- woda do gotowania klusek
- 1 łyżka oleju roślinnego
-
Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej - 4:1
- Sos pieczarkowy:
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 łyżka stołowa śmietany 18%
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- Dodatkowo:
- natka pietruszki do przystrojenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, po czym gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Po przestygnięciu zmielić
w maszynce i lekko przyklepać. Nożem podzielić na 4 części, po czym jedną wyjąć za pomocą łyżki do oddzielnego naczynia. - W wolne miejsce po ziemniakach wsypać mąkę, wbić jajko, dodać ponownie część odłożonych wcześniej ziemniaków i zagniatać ciasto aż do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki.
- Z ciasta formować niewielkie kule, w każdą wgniatać palcem niewielką dziurkę.
- Kluski wrzucać do wrzącej i osolonej wody partiami, po czym delikatnie zamieszać, by nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 1-2 minuty, po czym odcedzić.
- Sos pieczarkowy:
- Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem.
- W czajniku zagotować wodę a następnie nieco przestudzić.
- Łyżkę śmietany przelać do kubka wraz z ½ szklanką wody oraz łyżką mąki i energicznie wymieszać, w miarę potrzeby dodać jeszcze nieco wody (masa nie powinna być gęsta).
- Do rondla wlać ¼ szklanki wody z czajnika, dodać rozrobioną masę z kubka, po czym mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie delikatnie podgrzać do zagotowania się. Na koniec doprawić jeszcze raz solą oraz pieprzem.
- Kluski śląskie podawać posypane posiekaną na drobno świeżą natką pietruszki.