Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:

    Kluski śląskie:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • woda do gotowania klusek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
    Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej - 4:1
    Sos pieczarkowy:
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łyżka stołowa śmietany 18%
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
    Dodatkowo:
  • natka pietruszki do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, po czym gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Po przestygnięciu zmielić
    w maszynce i lekko przyklepać. Nożem podzielić na 4 części, po czym jedną wyjąć za pomocą łyżki do oddzielnego naczynia.
  2. W wolne miejsce po ziemniakach wsypać mąkę, wbić jajko, dodać ponownie część odłożonych wcześniej ziemniaków i zagniatać ciasto aż do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki.
  3. Z ciasta formować niewielkie kule, w każdą wgniatać palcem niewielką dziurkę.
  4. Kluski wrzucać do wrzącej i osolonej wody partiami, po czym delikatnie zamieszać, by nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 1-2 minuty, po czym odcedzić.
    Sos pieczarkowy:
  1. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem.
  3. W czajniku zagotować wodę a następnie nieco przestudzić.
  4. Łyżkę śmietany przelać do kubka wraz z ½ szklanką wody oraz łyżką mąki i energicznie wymieszać, w miarę potrzeby dodać jeszcze nieco wody (masa nie powinna być gęsta).
  5. Do rondla wlać ¼ szklanki wody z czajnika, dodać rozrobioną masę z kubka, po czym mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie delikatnie podgrzać do zagotowania się. Na koniec doprawić jeszcze raz solą oraz pieprzem.
  6. Kluski śląskie podawać posypane posiekaną na drobno świeżą natką pietruszki.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowymKluski śląskie z sosem pieczarkowym

Zobacz także: