Kompot ze świeżych owoców
Gotowanie ze stylem
Przygotowanie napoju należy do prostych czynności. Na kompot najlepiej wybierać owoce dojrzałe, ponieważ posiadają one bogaty smak i aromat. Dobrze jest wówczas łączyć owoce ciemne z jasnymi np. agrest i truskawki. Tak przygotowany kompot może skutecznie konkurować z niezdrowymi słodzonymi napojami gazowanymi.
Kompot ze świeżych owoców
Składniki :
- 4 litry wody
- 500 g truskawek
- 300 g czerwonej porzeczki
- 200 g czerwonego agrestu
- 200 g malin
- ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp.
- Do wysokiego garnka wlać 4 litry wody, dodać cukier i zagotować syrop. Dodać owoce, doprowadzić do wrzenia (gotować około 20 minut) uważając, by owoce się nie rozgotowały. Odstawić do wystygnięcia.